tudományos munkatárs

tudományos munkatárs

Környezetgazdagítás kutyáknak

"a boldog kutya recept"

2017. május 07. - Burányi Virág

_mg_4907.jpgKorábban már írtam arról, hogy az állatkertekben miért jött létre a környezetgazdagítás, de ugyanezen okokból végezhetjük kedvtelésből tartott vagy menhelyen élő kutyáknál is, hogy fokozzuk életminőségüket. Bár az emberek többsége szereti a kutyáját, azoknak gyakran igen unalmas életük van, sok időt töltenek a lakásban vagy a kertben egyedül. Az életük ismétlődő és kiszámítható rendszer alapján zajlik, foglalkozás és tanítás hiányában ritkán kerülnek olyan helyzetekbe, ahol fizikai vagy mentális problémákkal szembesülnek. A mindennapi kihívások hiánya miatt gyakran jelennek meg olyan viselkedések, mint az unalomból/frusztrációból eredő hiperaktivitás, a destruktiv rágás, a szeparációs szorongás, az agresszió és a rendellenesen ismétlődő viselkedésformák. Ha a kutyák számára olyan mentális kihívásokat biztosítunk, melyeket sikeresen meg tudnak oldani, akció-reakciót, önbizalmat és kritikus gondolkodást tanítunk nekik, valamint további előnyökre tehet szert. A környezetgazdagítás tervezésénél és kivitelezésénél fontos a tudatosság továbbá jó, ha tisztában vagyunk a lehetséges típusokkal is. 

Szerencsére sok egyszerű módja van a kutya életének ingergazdagabbá tételére, a lényeg a változatosság: vezess be új dolgokat, etess máskor, csinálj meglepetés gyakorlást vagy csak lustálkodjatok. Legyen minden nap egy különleges nap.

1. Társas gazdagítás

  • img_0021.jpglógj kutyás barátokkal: a kutyák szociális lények, fordíts rá időt, hogy a kutyád játszhasson a kutyabarátaival. A csoportos játék egy nagyszerű módja a gyakorlásnak, és segít a mentális egészség megőrzésében. Egy fél órás játék más kutyákkal felér egy két órás sétával. Az esetleges problémák elkerülése végett mindig figyelj oda a falka összetételre és tanulj a kutyák kommunikációjáról, hogy észrevehesd a jeleket. Ne feledd, hogy a játék az, amit mindkét fél élvez, ha az egyik kutyának sok egy helyzet legyél rá tekintettel és adj neki teret.
  • legyél a kutyáddal: élvezd a közösen eltöltött minőségi időt, a felsorolt tevékenységek mindegyike mélyíti a kötődést közted és kutyád között.

2. Kognitív gazdagítás

  • timg_9510.jpganíts új dolgokat: a pozitív megerősítésen alapuló képzés egy remek módja a mentális stimulációnak, tanítsd meg a kutyádat az együttélés szabályaira (hallgasson a nevére, tudjon sétálni pórázon, ülni, maradni és hívásra jöjjön). Tréningezhetsz egy bizonyos céllal is például állatorvosi tréning vagy taníthatsz különböző trükköket, így vagy úgy, a képzés számos előnnyel bír.

3. Fizikai környezet

  • sétálj: elengedhetetlen az optimálisan egészséges és érzelmileg kiegyensúlyozott élethez, tehát nem csak egy egészségügyi körről van szó. Fontos megértened, hogy a kutyád nem tud megfelelő testmozgás végezni egyedül a kertben vagy lakásban, segítened kell neki, hogy rendszeresen legyen lehetősége a nagy intenzitású futásra. Akár a városba, akár a természetbe mész a kutyáddal, ő a testmozgás alatt rengeteg ingerrel találkozik, új dolgot tapasztal meg, így a séták során folyamatosan szocializáció zajlik, ezért mindig figyeld a kutyád reakcióit és segíts neki eligazodni az emberek világában. A kutyasétáltatás alatt ne feledd, hogy a kutyád elsődleges érzékszerve az orra, hagyj neki időt a nyugodt szaglászásra. Járj új utakon, változtass a szokásaidon, hogy ne legyen rutin a séta.
  • furdes.jpgússzatok: egyes kutyák nagyon szeretnek úszni és ez egy remek testmozgás, amit csinálhattok közösen egy biztonságos tóban, medencében vagy elviheted a kutyádat fizioterápiára illetve kutyafitneszre is.
  • játszatok: tanítsd meg a kutyád jól játszani, szeresse visszahozni- elcserélni, fogni és ereszteni a játékait, így az eldobott labda, frisbee visszahozása valamint a kötél huzizása is jó buli lesz. A játékok ne legyenek elöl, tartsd őket egy dobozban, ahonnan forgórendszerben mindig egy másik izgalmas dolog kerülhet elő.
  • űzzetek kutyás sportokat: rengeteg féle sport és munka közül választhatsz, amit kutyáddal közösen gyakorolhattok, például: agility, flyball, frisbee, obecience, IPO, BH, őrzővédő, dogdancing, canicross, bikejöring, szánhúzás, coursing, mantrailing, treiball, terelés, vadászat, mentő és szolgálati kutyázás. Ezek mindegyike segít levezetni a kutyád energiáit, mindemellett mentális kihívást is jelentenek, épül a kutya motivációja és önkontrollja valamint a kettőtök közötti kapcsolat.
  • tanítsd meg pihenni: fontos, hogy a kutyád ki tudjon kapcsolni, ha éppen nincs semmi különös teendő. A megfelelő teljesítményhez és a koncentrált munkához szükséges, hogy ingergazdag környezetben - például verseny, kiállítás előtt, mikor más van a pályán -  is képes legyen relaxálni. 

4. Érzékszervi gazdagításuj_mappa.jpg

  • rágás: a kutyák természetes viselkedésének része a rágás, legjobb tehát, ha megtanítod mit rághat és mit nem. Ezeknél a játékoknál is figyelj oda, hogy ne unja meg, nem kell hát mindig elöl lennie az adott játéknak, cserélgesd őket.
  • ásás: csinálj kutyahomokozót a kertben, ahol kedvére áshat a kedvenced.
  • szaglás: szórj szét a fűben kutyatápot, vagy rejtsd el a kutyád egyik kedvenc játékát, esetleg bújj el te magad és biztasd a kutyádat a megkeresésükre. Használhatsz különböző illatokat (levendula, kamilla, macskagyökér, feromonok), melyek segítenek pihenni vagy oldják a feszültséget a kozmetikában, állatorvosnál.

5. Élelemmel kapcsolatos gazdagítás

  • adj problémadobozokat és puzzle-t: ezek egyszerű módjai a mentális fárasztásnak, a legtöbb kutya 5 perc alatt megeszi a vacsoráját, pedig ez akár lehetne egy kihívásokkal teli óra is. A logikai játékok segíthetnek megtanítani a kutyát egyedül lenni és pozitív állapotot kötni a tűzijátékhoz vagy viharhoz. Jól használhatóak környezetgazdagításként betegség miatt pihenőre kényszerülő vagy menhelyeken élő kutyáknál, segítségükkel lefoglalhatjuk a kölyköt illetve csökkenthetjük az idősödő kutyánk kognitív hanyatlását. Egy kutatás során azt tapasztalták, hogy a menhelyen élő kutyáknak adott kong játék fokozta a testmozgást és a táplálkozó viselkedést valamint csökkentette az ugatást. Az állatboltokban sok kiváló játék közül választhatsz, de mindegyiknél érdemes betartani a következő szabályokat:
    ee_kutya2.jpg- vacsi idő - tál helyett a puzzle-ba rakd bele a kutya aznapi ételét, legyen az akár táp, hús, gyümölcs vagy zöldség, használhatsz jutalomfalatokat (sajt, virsli, sajtkrém stb.) is, de ne csak az töltse ki az egészet.
    - nem játék – a puzzle-k sok helyzetben segíthetnek lekötni a kutyát, viszont ha kiürültek rakd el, így megőrizheted a varázsát. Mindig legyél ott, ha egy puzzle-t adsz a kutyádnak, hogy elkerüld az esetleges baleseteket.
    - ne segíts – a puzzle-k lényege pont az önálló tanulás lehetősége, ne old meg a kutyád helyett a problémát, inkább hagyd próbálkozni. Ha kutyád magától otthagyta a puzzle-t ne add oda a még benne rejlő élelmet, majd máskor jobban igyekszik.
    - legyél türelmes – a legtöbb kutya nagyon motivált, de a túl nehéz puzzle frusztrációt okoz és érdektelenséghez vezethet, ezért fokozatosan nehezedő puzzle-t használj, olyan problémával szembesítsd a kutyádat, amit még meg tud oldani egyedül, de kellő kihívást jelent számára.
    - mindenkinek egy – ha több kutyád is van, mindnek biztosítani kell egy saját puzzle-t és egy privát helyet ahol nyugodtan kiszedheti belőle az ennivalót.
    - fagyi – nyáron tegyél a puzzle-ba nyers húst és vízzel feltöltve fagyaszd le, a kutyád órákig ellesz a megszerzésével.

 

Irodalomjegyzék: 

https://stacythetrainer.blogspot.hu/2017/04/stop-walking-your-dog.html
http://www.companionanimalpsychology.com/2015/10/make-your-dog-happy-enrichment.html
http://bestfriends.org/resources/enrichment-dogs-shelters
http://familypet.com/6-environmental-enrichment-tips-for-dogs/
http://veterinarycalendar.dvm360.com/environmental-enrichment-dogs-and-cats-proceedings
http://www.petmd.com/blogs/purelypuppy/lradosta/2012/dec/environmental-enrichment-for-puppies-and-dogs-29642
http://healthypets.mercola.com/sites/healthypets/archive/2015/07/20/environmental-enrichment-dogs.aspx

süti beállítások módosítása