tudományos munkatárs

tudományos munkatárs

A Jee-Ne mérleg – a megerősítők optimalizálása

A sikeres állatkiképzés a kommunikációról és a motivációról szól

2019. január 02. - Burányi Virág

_mg_2635.jpgAz állat, akit képzel, válaszol a kéréseidre?
Megcsinálja a viselkedést, amit kértél?

Nagyszerű! Ez két dolgot jelent:
• Sikeresen kommunikáltad az állattal, hogy mi az, amit szeretnél, hogy megtegyen ÉS
• Az állat motivált volt, hogy megtegye, amit kérsz.

Végül is a kommunikáció és a motiváció a kulcsa a sikeres állattréningnek.

De mi van akkor, ha az állat nem azt csinálja, amit kértél? Ez is megtörténhet.
Nos, ez szintén két dolgot jelent:
• Nem elég sikeresen kommunikáltad, hogy mit szeretnél az állattól, VAGY
• Az állat tudja, hogy mit szeretnél, de nem motivált a feladat elvégzésében.

Más szóval, ahhoz, hogy a kívánt viselkedés előforduljon, mind a kettőt kezelned kell.

Ebben a blogbejegyzésben az állat motivációját befolyásoló néhány tényezőt fogom elemezni. Tehát feltételezzük, hogy jól kommunikálsz, így az állat megérti a feladatot (ez magában foglalja a helyes kritériumok alkalmazását, a jó időzítést, és ismered a hét viselkedésmódot is, valamint ezeket sikeresen tudod tanítani).

Lehet, hogy az állat nem elég motivált, így te nem látod a kívánt viselkedést. Hozd be a Jee – Ne mérleget, hogy megértsd, mi folyik itt.

Minden kjee_ne.pngépzési folyamatban a Jee oldalnak meg kell küzdenie a Ne oldallal, hogy végül az állat úgy döntsön a te kérésednek megfelelő viselkedést választja. A motivációs egyensúly a Jee oldalon összefügg két fontos fogalommal: megerősítők és kapcsolatok.

A Jee – Ne mérleg. Azok a tényezők, amik növelik a valószínűségét, hogy az állat megteszi a viselkedést (Jee oldal): az általunk kínált megerősítők és az adott egyénnel való kapcsolat. Azok a tényezők, amelyek csökkentik a valószínűségét, hogy az állat bemutassa a viselkedést (Ne oldal): zavaró vagy averzív ingerek, amelyek az aktuális környezetben vannak.

A Jee oldal – megerősítők
Kezdjük a megerősítőkkel. Az elsődleges (veleszületett) megerősítők olyan ingerek és események, amelyekért az állat ösztönösen dolgozni fog, nem szükséges hozzá előzetes tanulás. Ilyen elsődleges megerősítő például az élelem; néhány zavarhatja a gyakorlást, míg megint mások segíthetnek. Annak érdekében, hogy sikeresen képezhess, ismerned kell az összes elsődleges megerősítőt.

Ezek a következőek:
élelem
víz
játék (tevékenység): nem minden fajtája és nem mindig, mert felfokozott izgalmi állapothoz is vezet, de segíthet az alacsony szintű félelem leküzdésében
szenzoros stimulációk: hallás, szaglás, látás, tapintás; a simogatás lehet büntetés egy olyan állatnák, aki nem értékeli az ilyet pl. varangy; de lehet megerősítés egy másik fajnak, az ismerős ember gyengéd érintése oxitocint és endorfint szabadít fel, lassítja a szívverést, csökkenti a vérnyomást, ezáltal megnyugtatja és lelassítja az állatot – kapcsolatot épít
kedvenc helyek: az állatoknak vannak veleszületett preferenciáik bizonyos helyek iránt, általában itt zavaró tényezők vannak, így nehezebb velük dolgozni, érdemes külön felépíteni a fókuszált figyelmet 
búvóhely: az ehhez való hozzáférés igen erős elsődleges megerősítő (pl. patkányok számára a nyílt területen felkínált doboz), egyes fajoknál érdemes ilyen biztonságos helyen kezdeni a tréninget
figyelem: sok nem kívánatos viselkedést erősítünk meg akaratlanul azáltal, hogy felfigyelünk rá (pl. a kutya nyüszögése)
szociális társaság: néha megnehezíti a munkát (pl. a bárányok akkor tudnak nyugodtan dolgozni, ha legalább hárman vannak)
reprodukciós lehetőség: pl. a hím delfinek számára a nőstények jelenléte a jutalom a bemutató végén
kontroll: az állat döntheti el, hogy mit választ (pl. melyik trénerrel szeretne dolgozni)
erőforrások

Egy környezetgazdagító elem szintén jó megerősítő lehet, a szalmával kitömött kecskebőr labda nem csak játék, hanem szenzoros stimuláció, és értékes erőforrás is egyben.

A te feladatod olyan megerősítőt találni az állatod számára, ami elég jó, hogy dolgozni akarjon veled. Ha az állat dekoncentrált találd ki, hogyan tudod megszüntetni a zavaró tényezőket. Nincsen 100% megerősítő, minden, ami az állatban (hangulat, egészség, telítettségtől, kielégültség, bizalmasság) és a környezetben (pl. zavaró hatások) történik befolyásoló tényező. Éppen ezért jó, ha többféle megerősítő van a tarsolyodban.

A Jee oldal – kapcsolatok
Kaphatsz olyan viselkedést az állattól, amit még nem ismer? Ha ideálisak a körülmények, akkor igen. Megfelelő környezetben, szuper megerősítőket kínálva a mérleg a te javadra billen, így a Jee oldal nyer. Az állat azt csinálja, amit kérsz.

Csabinak korábban rossz élménye volt egy másik belső hellyel, a 2 éve tartó tréningnek köszönhetően olyan viselkedést is megcsinál a kedvemért, amiben még nem érzi magát 100% magabiztosan.

De, ha averzív vagy zavaró tényezők vannak jelen, akkor egy ismeretlen trénerrel lehet, hogy nem fog együttműködni az állat; és a Ne oldal nyer. Bizonyos kontextusban, megalapozott kapcsolat nélkül ugyanazok a megerősítők nem elegendőek a mérleg átbillentéséhez. De csak változtasd meg az oktatót egy ismerős személyre, és az állat máris teljesíteni fog.

Akkor mi is a kapcsolat, és hogyan építesz egyet? Gondolj úgy egy kapcsolatra, mint a múltban felhalmozott megerősítésekre. Egy igazi bizalmi számlát fokozatosan töltünk fel, azáltal, hogy összekapcsoljuk magunkat mesés eseményekkel.

Úgy tudsz felépíteni egy kapcsolatot, ha az összes elsődleges megerősítőt elhozod magaddal. Így az állat idővel megtanulja, hogy nagyszerű dolgok történnek melletted: étel és szórakozás, szeretgetés és kényelem.

Az alábbi tréning során a látogatók jelenléte zavaró tényezőként hat - Csabi ki is tekint a helyzetből - de a motiváció és a kapcsolat mégis a Jee oldalra billenti a mérleget és tovább dolgozik velem.

Ez az egyik oka annak, hogy ne akarj büntetést használni a tréningjeid során: az averzív ingerek használata elkerüléshez, agresszióhoz és az ember-állat kapcsolat megszakadásához vezethet.

Az állat motiválására rengeteg lehetőség van a megerősítők és a kapcsolatok optimalizásával a Jee oldalon; valamint a potenciális zavaró tényezők kezelésével és az averzív ingerek minimalizálásával a Ne oldalon.

 

Irodalomjegyzék:

https://zoospensefull.com/2018/12/21/the-yay-and-nay-balance-optimizing-reinforcers-by-karolina-westlund/?fbclid=IwAR3s-GCXZ4zoAOAqqjpLQOhoaFhv_WA30aV8n9yV9OEfXxslpOt0N4Hq_3w  2019.01.02

süti beállítások módosítása